Interesse?

Nieuw

Nieuwbouw? Nieuwbouw!

Twijfel je tussen de aankoop van nieuwbouwwoning of een bestaande woning?

 • Als je de aankoop van een nieuwbouwwoning vergelijkt met de aankoop van een bestaande woning, hou dan rekening met het volledig kostenplaatje en tel de voordelen die je bij een -energiezuinige- nieuwbouwwoning hebt zeker op bij de aankoopprijs van een bestaande oudere woning zonder A-label als energiescore, waar je die voordelen niet hebt in Vlaanderen.
 • Vergelijk appelen met appelen.

 • Hieronder sommen we heel graag de voordelen van nieuwbouw op:

 • NIEUWSTE MATERIALEN
 • Een nieuwbouwwoning is uitgerust met de nieuwste technologieën om de energiescore, opgelegd in de vergunning, te behalen. Denk maar aan vloerisolatie, ventilatiesystemen, zonnepanelen, vloerverwarming, warmtepomp, spouwisolatie, dakisolatie, enz. De nu voorziene diktes van spouw- en dakisolatie kan je absoluut niet vergelijken met de diktes van isolatie in woningen die 20 jaar geleden gebouwd werden. Die diktes zijn meer dan verdubbeld en soms zelfs verdriedubbeld. Bij een nieuwbouwwoning ben je zeker van de laatste nieuwe installaties.

 • ENERGIE-EFFICIËNTER & DUURZAAM
  Stel dat een woning van 15 à 20 jaar oud gemiddeld € 3.600 per jaar aan energiekosten heeft (€300/maand wat zeker geen royaal budget is), dan kan een nieuwbouwwoning -door zijn energie-efficiëntie- deze kosten met 30-40% verlagen, wat neerkomt op een besparing van € 1.000 tot € 1.400 per jaar of een besparing over 10 jaar van € 10.000 tot € 14.000.

 • LAGE ONDERHOUDSKOSTEN
  Onderhoudskosten van een nieuwbouwwoning zijn de eerste 10 jaar zeer miniem in vergelijking met een oudere woning, waar de onderhoudskosten per jaar aardig kunnen oplopen. Denk maar aan onderhoud van ramen, vervangen cv-ketel, stookolietank, boiler of regenwaterpomp, herstellingen aan goten en dak, herschilderen van houten ramen en deuren, heraanleggen van opritten en terrassen, enz. Deze lagere onderhoudskosten kunnen een besparing opleveren van € 1.000 à € 1.500 per jaar of een besparing over 10 jaar van € 10.000 tot € 15.000.
  Minder onderhoud betekent ook méér vrije tijd, onbetaalbaar volgens ons...

 • GEEN REGISTRATIERECHTEN OP DE CONSTRUCTIEPRIJS ALS EERSTE EIGENAAR BIJ NIEUWBOUW
 • De eerste eigenaar van een nieuwbouwwoning betaalt in principe altijd het laagste bedrag.
 • Eenmaal er niet meer kan verkocht worden onder het BTW-stelsel, betaalt de nieuwe eigenaar registratierechten bovenop de prijs.

 • Een cijfervoorbeeld:
  Als je als 1° eigenaar een nieuwbouwwoning koopt bij ons, dan ben je registratierecht verschuldigd op de grond en BTW op de constructie. We nemen aan dat de 1° eigenaar een totale prijs van € 450.000 -inclusief- registratie en BTW betaalde in dit voorbeeld.

 • Stel dat de 1° eigenaar na x aantal tijd zijn woning verkoopt, niet meer kan verkopen onder BTW-stelsel, en voor het gemak van dit voorbeeld, dezelfde prijs wil ontvangen tbv € 450.000.
 • Dan zal de 2° eigenaar registratierechten dienen te betalen op de volledige verkoopsom van € 450.000.


  • Als de 2° eigenaar een enige eigen woning koopt, is er in Vlaanderen 3% registratierecht te betalen op € 450.000 = € 13.500 registratierecht te betalen bovenop het bedrag van € 450.000.
   De totale aankoopprijs -inclusief- registratierechten bedraagt dan € 463.500 als 2° eigenaar.
   = een besparing van € 13.500 registratierecht als 1° eigenaar van een enige eigen woning bij nieuwbouw.

  • Als de 2° eigenaar geen enige eigen woning koopt, is er in Vlaanderen 12% te registratierecht te betalen op € 450.000 = € 54.000 registratierecht te betalen bovenop het bedrag van € 450.000.
  • De totale aankoopprijs -inclusief- registratierechten bedraagt dan € 504.000 als 2° eigenaar.
   = een besparing van € 54.000 registratierecht als 1° eigenaar-investeerder bij nieuwbouw.

 • INGERICHT VOLGENS JOUW SMAAK
  Bij aankoop van een woning op plan, kies je zelf de afwerkingsmaterialen in een van onze toonzalen volgens jouw smaak, zoals bevloering, keuken, badkamermeubel, sanitaire toestellen, wandtegels, venstertabletten, deurkrukken, binnentrappen, enz. Je bepaalt ook waar je lichtpunten komen in functie van jouw meubelen en kasten, of je domotica wenst en hoe de binnendeuren eruit zien. In een bestaande woning koop je toch ook wat de smaak over van de vorige bewoners. De materialen die mensen nu kiezen in de toonzalen kan je niet vergelijken met de materialen die in oudere woningen gebruikt werden, niet qua look, niet qua kleur, niet qua onderhoudsgemak. Een glazen deur in steellook in de inkom zit bij ons in de prijs ;-).

 • ONTZORGD EN UITGEVOERD DOOR VAKMENSEN
 • Het opvolgen en coördineren van bouwwerken wordt vaak zwaar onderschat, de technische kennis die hoort bij het bouwen van een woning vaak nog meer. We horen vaak "Als we alles geweten hadden voor we begonnen, hadden we wellicht nooit zelf gebouwd. Aannemers kwamen veel later dan ze beloofden, wij kenden niet alle details die moeten voorzien worden zodat de andere aannemers verder kunnen werken, dus de werken lagen weer stil tot we die aannemer terug kregen. We kregen ook hogere afrekeningen dan de offertes, net door alle details die we niet kenden en er was wel altijd "iets" dat niet voorzien was in de offerte die toch nodig bleek in uitvoering. Elk weekend, elke vakantie waren we op de werf. Dit in combinatie met onze eigen job en de zorg voor onze kinderen, was pittig. We zaten er, ook als koppel, bijna door." Bezint eer ge begint! En zeker als je geen kaas gegeten hebt van de technische kant van het bouwproces.

 • Bij de aankoop van een woning op plan, verzorgen wij de uitvoering van de bouw van jouw woning. Wij coördineren de werken van de aannemers, zorgen dat de plannen op punt staan, houden rekening met de uitvoeringsdetails en laten de werken opeenvolgen volgens de "regels der kunst". De opvolging wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur en een projectleider met jaren ervaring in de job. Ervaring, kennis en kwaliteit staat bij ons centraal.

 • GARANTIE
  Bij nieuwbouw ben je wettelijk gedekt voor verborgen gebreken tot 1 jaar na de voorlopige oplevering en voor structurele gebreken tot 10 jaar na de voorlopige oplevering.

 • GEEN RENOVATIEPLICHT & FUTUREPROOF
  Bij een bestaande woning is een renovatieplicht van toepassing in Vlaanderen en de normen worden strenger tot 2045. Als je nu een woning koopt zonder A label, kan het best zijn dat er nu nog geen renovatieplicht op de woning is. Stel dat je diezelfde woning, zonder A label, opnieuw verkoopt in 2040, dat is er sowieso renovatieverplichting tot label A van toepassing. Nieuwe eigenaars dienen dan binnen de 5 jaar te investeren om een A label te halen, of ze betalen een boete.
 • Op vandaag een woning kopen die géén A label heeft, heeft dus een impact op de kostprijs voor renovatie tot A label en/of op de verkoopprijs op lange termijn: een woning zonder A-label zal blijven dalen in prijs.
  Bij nieuwbouw ben je nu al futureproof en zeker van een A label!
 • Meer info over de renovatiekost kan je vinden in dit artikel van De Tijd. Wij lezen hierin dat Architect Jozef Hessel (ondervoorzitter van Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) en gastprofessor Architectuur aan KU Leuven) de kostprijs om een halfopen woning van label F naar label A te brengen begroot op € 300.000 en dat de renovatiekosten die op het EPC attest vermeld staan, enkel de installatiekost betreft en complexer zijn in realiteit. (bvb. de kost van de warmtepomp staat vermeld, het kappen van de leidingen, nieuwe bevloering en aanpassen van de vloerplaat niet).

 • HOGERE RETURN ON INVESTMENT (ROI)
 • Door de combinatie van een aantrekkelijke locatie, moderne voorzieningen en energie-efficiëntie hebben nieuwbouwwoningen een goede kans op waardevermeerdering.
 • Historische gegevens tonen aan dat vastgoed in België gemiddeld met ongeveer 3-4% per jaar in waarde stijgt, wat investeerders en gezinnen een solide rendement op hun investering kan bieden.
 • De mediaanprijs van een 2- of 3- gevel woning in België bedroeg, volgens de info op het Belgische statistiekbureau STATBEL, € 161.000. In 2024 bedraagt de mediaanprijs € 259.500. Een stijging van de mediaanprijs van méér dan 60% over een periode van 9 jaar. De cijfers op STATBEL zijn de prijzen van álle woningen samen, er wordt op vandaag (helaas) geen verschil gemaakt op basis van energiescore.
 • De renovatieplicht zal een ommekeer maken in deze jaarlijkse stijging: oudere, niet-energiezuinige woningen zullen in waarde dalen én dit elk jaar opnieuw omdat de renovatieverplichting in 2045 alle woningen, waar het zakelijk recht van wijzigt (verkoop, erfenis, enz) een A-label oplegt. De waardevermeerdering per jaar van 3-4% zal -door deze renovatieplicht- enkel nog voor energiezuinige woningen mét A-label van toepassing zijn, oudere niet-energiezuinige woningen zullen elk jaar dalen in waarde, net door deze renovatieplicht. Meer info over de renovatieverplichting die van toepassing is in Vlaanderen vanaf 2023 vindt u via deze link.
 • Stel nu dat de waarde van een oude woning elk jaar daalt met 3% en een woning met A-label een waardevermeerdering haalt van 3% per jaar. Het verschil tussen beiden bedraagt dan -3% tot +3% = 6%! We zullen in dit voorbeeld enkel de waardevermeerdering van 3%-4% berekenen over 10 jaar van een woning met A-label, niet het verschil van 6% van een oudere woning zonder A-label t.o.v. een energiezuinige woning mét A-label.

 • Voor de juiste berekening van de Return on Investment (ROI) dien je de aankoopprijs, jaarlijkse kosten én verwachte waardeontwikkeling in rekening te nemen.
 • De ROI over 10 jaar is dus mogelijks 30% - 40% hoger bij -energiezuinige- woningen met A-label, en dit door de waardevermeerdering.
 • Bij een energiezuinige woning met A-label van € 450.000, betekent dat een mogelijke waardestijging van € 135.000 - € 180.000 over een periode van 10 jaar t.o.v. de aankoop van een oudere woning zonder A-label, waarvan de waarde enkel zal dalen door de renovatieplicht. Een aanzienlijk verschil!
 • Vastgoed is bovendien een investering die je kan "gebruiken" als eigenaar-bewoner. Een som vastzetten op de bank geeft je weinig gebruiksgenot.

 • Als je de aankoop van een nieuwbouwwoning vergelijkt met de aankoop van een bestaande woning, hou dan rekening met het volledig kostenplaatje en tel de voordelen die je door nieuwbouw hebt zeker (als 1° eigenaar) op bij de aankoopprijs van een bestaande oudere woning, waar je die voordelen niet hebt.

 • De mogelijke voordelen in onze voorbeelden leveren een verschil op bij nieuwbouw & als 1° eigenaar van een enige eigen woning van € 33.500 tot € 42.500 in Vlaanderen. Dit verschil kan nog vermeerderd worden met € 135.000 - € 180.000 als je de mogelijkse waardevermeerdering op 10 jaar, die bij de A-label nieuwbouwwoning hoort uit ons voorbeeld, meetelt.

 • Als investeerder is dit verschil in onze voorbeelden nog € 40.500 hoger als 1° eigenaar bij nieuwbouw en dit door bijkomend voordeel op de registratierechten in Vlaanderen.
  Een aardige som volgens ons.
  Veel succes alvast in jullie zoektocht.

 • Wens je meer info?
  Contacteer ons dan via info@reaset.be of vul een contactformulier in via deze link
 • Wens je onze nieuwsbrief te ontvangen?
  Schrijf je dan in via deze link
 • 10-07-2024
IMG 7233 Reaset sept22 128 Reaset sept22 133 Reaset sept22 118 Trien Byttebier Reaset 6 P9 A9195 kopie Reaset sept22 121 Reaset sept22 115 Desselgem 6 P9 A9280 Desselgem 6 P9 A9253 703 A9648 8136 Desselgem 6 P9 A9220 PUB703 A9597 8085 PUB703 A9594 8082 PUB703 A9614 8102

Interesse in dit project?

Bedankt voor uw bericht!
Overzicht